Agenda

STATUTAIRE VERGADERING met SPREEKSTER

Mar 19 2019

Biografie

Ze begon op zesjarige leeftijd in de Optimistklasse en werd al in 1998 Europees kampioene. Twee jaar later stapte ze over naar de Europe, de toenmalige olympische klasse voor vrouwen. Ze werd 17e op het WK in 2003, plaatste daarmee België als land voor de Olympische Spelen van Athene, maar mocht zelf niet deelnemen. Na de middelbare school verhuisde ze naar Amsterdam om er in 2006 af te studeren als bachelor in de Chemie. Ondertussen was ze overgestapt naar de Laser radiaal-klasse. Ze werd tweemaal Europees kampioene in 2006 en 2007. In 2007 stond ze daarom op de shortlist voor de ISAF World Sailor of the Year Award. Van Acker plaatste zich voor de Olympische Spelen in Peking, waar ze 8e werd.

Na Peking besloot ze sport en studie verder te combineren. Sinds 2009 woont ze terug in Gent en studeert ze daar voor een master in de bio-ingenieurswetenschappen. In 2011 werd ze opnieuw Europees kampioene, pakte ze zilver op het Olympisch Test Event in Weymouth en werd ze tweede in de World Cup Series. Sinds 2011 staat ze ook eerste op de wereldranglijst. Zelf was ze in 2011 al geplaatst voor de Olympische Spelen in Londen in 2012, maar ze moest wel nog in december 2011 het land plaatsen op de Wereldkampioenschappen zeilen 2011 in Fremantle bij het Australische Perth. Tijdens het WK moest ze enkel Marit Bouwmeester voor haar dulden en behaalde ze zilver. Ze ontving in 2011 ook het Vlaams Sportjuweel.

Het zeilen op de Olympische Zomerspelen 2012 werd beslecht op de Weymouth and Portland National Sailing Academy. Evi Van Acker won de bronzen medaille in de Laser radiaal-klasse en moest de Chinese Xu Lijia en de Nederlandse Marit Bouwmeester voor zich laten. In 2012 werd ze in België gelauwerd met de Nationale trofee voor sportverdienste en de Vlaamse Reus en werd ze Sportvrouw van het jaar.

Bij de Wereldkampioenschappen zeilen 2014 in Santander behaalde ze brons in de Laser radiaal-klasse.

In 2015 won ze onder meer de Trofeo Princesa Sofia in Palma de Mallorca en de Garda Trentino Olympic Week in Riva del Garda, twee regattas in de EUROSAF Champions Sailing Cup in Laser radiaal.

Op de Olympische zomerspelen 2016 kon ze de verwachtingen niet inlossen omdat ze geplaagd werd door de nasleep van een infectie die ze enkele weken ervoor in Rio had opgelopen op een trainingsstage. Ondanks haar grote doorzettingsvermogen kon ze niet op haar niveau zeilen en eindigde ze net naast het podium op de 4e plaats.

Evi heeft jarenlang topsport en studies gecombineerd en behaalde tijdens haar topsportcarrière een Bachelor in de chemie en een Master in de bio-ingenieurswetenschappen. Op 14 september 2017 kondigde ze de stopzetting van haar profcarrière aan, waarna ze aan de slag ging als Client Success Manager bij Energy Lab waar ze haar passie voor sport en beweging inzet in de bedrijfswereld. [1]