Activiteiten

Prof. Dr. Yves Benoit wordt ERELID van onze club

Nov 17 2015

Yves Benoit (Deerlijk13 juli 1949) is een Vlaamse doctor in de geneeskunde en hoogleraar. Hij is de oprichter van het Kinderkankerfonds en van het project KOESTER.

Biografie :

Yves Benoit brengt zijn jeugd door in de Kapel ter Rustestraat te Deerlijk. Na zijn humaniora in Kortrijk studeerde hij geneeskunde aan de universiteit van Gent. Aan deze instelling blijft hij na het voltooien van zijn opleiding ook verbonden. Tijdens zijn studententijd was Yves Benoit praeses van studentenvereniging Gavergild (1971 en 1972). Ook was hij Senior Seniorum van het SK Ghendt.

Hij richt in 1985 het Kinderkankerfonds op, het jaar dat hij aan het hoofd komt van de Kinderkankerafdeling van het Universitair Ziekenhuis te Gent. In 1992 sticht hij het project KOESTER (Kinder Oncologische Eenheid voor Specifieke Thuiszorg ERehabilitatie), het thuiszorgproject voor kinderen met kanker.

Yves Benoit is als eerste hoogleraar in België benoemd in zijn specialisme ‘pediatrische hematologie-oncologie’.

Samen met Luuk Gruwez is hij ereburger van de gemeente Deerlijk.

In februari 2015 werd hij bekroond met de titel 'Strafste Gentenaar 2014' door stad Gent. 

Hij woont in Dikkelvenne (Gavere) Gemeenthuisstraat 10 

(BRON: Wikipedia)

 

Kinderoncoloog prof. dr. Yves Benoit is de Strafste Gentenaar van 2014

 

26-2-2015

Prof. dr. Yves Benoit, kinderoncoloog aan het UZ Gent en oprichter van het Kinderkankerfonds, is woensdagavond in het Gentse Marriott-hotel verkozen tot Strafste Gentenaar van 2014.

Prof. dr. Yves Benoit leidde tot voor kort de kinderkanker-afdeling van het ziekenhuis. Zijn loopbaan stond in het teken van de klinische zorg voor zijn patiëntjes. Daarbij heeft hij altijd oog gehad voor de psychosociale impact van de ziekte op de kinderen en is hij zich blijven inzetten om hun welzijn en comfort te verbeteren.

Pionier

In 1988 richtte hij daarvoor de vzw Kinderkankerfonds op. De vereniging zorgt voor een betere omkadering voor de patiëntjes, met initiatieven zoals het thuiszorgproject Koester, spelactiviteiten in het ziekenhuis, zomerkampen, adolescentenweekends, de kinderopvang deLIEving en meer.

Daarnaast verrichtte prof. dr. Benoit toonaangevend klinisch-therapeutisch onderzoek naar kinderkanker en lag hij aan de basis van belangrijke realisaties in het translationeel onderzoek, vooral naar kinderleukemie.

Hij speelde een voortrekkersrol in de strijd tegen kinderkanker, in het UZ Gent en ver daarbuiten. En die strijd zet prof. dr. Yves Benoit ook na zijn emeritaat onverdroten verder.

BRON: De Gentenaar